Vad är ID-Sök?


ID-Sök är sök efter indevid med hjäp av hund och dess fantastiska nos. Ett id sök går till som så att man presenterar en smeller för hunden. Med hjälp av smellern vet hunden vilken doft vi letar efter. Man börjar sen söka av områden för att hitta djuret eller människan man letar efter. Om hunden hittar spår efter indeviden vi letar efter gör den ett spårupptag och börjar då att spåra. Hunden kan känna av vilken riktning spåret är och hur färskt det är. ID hund hjälper till att lokaliserar och vi söker alltså inte nödvändigtviss oss ända fram till djuret. Eftersom vi då riskerar att skärmma iväg djuret längre. När man lyckas lokalisera djuret är ID-hundens jobb klart och beroende på omständigheterna går man vidare på olika sätt vid infågning. 

Smeller


För att kunna genomföra ett ID-Sök behövs en smeller. En smeller är individ doft från den indevid som ska sökas. Helst av allt vill man ha en ren smeller eller så ren som möjligt. Vill säga baa indevidens doft. T.ex. kan man spara päls i en renglassburk från sina pälsade djur. Använd gärna hanska när du borstar eller klipper bort pälsen för att inte sätta din doft på pälsen. Har du ett djur utan päls eller med mindre päls går de bra att ta padds och gno mot djuret (också med hanskar på). Fyll gärna burken med hår eller padds så de finns om man behöver kalla in flera ID-Hundar. Har en hund luktat på den så kan inte nästa hund använda det då hund 1 satt sin doft på det. Byt pälsen/Paddsen 2grr per år för att va säker på att doften finns kvar.


Är olyckan framme och ditt djur försvunnit innan du sparat en smeller enligt ovan. Så går de använda halsband, filt eller likande som luktar av djuret. De gäller då att man inte har flera djur som använt samma. Risken finns att ID-Hunden då plockar upp fel doft och helt enkelt letar efter fel indevid. Har du något bara de djur som är borta använt lägg de i en påse utan att röra vid det och förslut den. 

Plats: Vimmerby med omnejd samt Kalmar med omnejd. 

Pris: 500kr per sök plus mil ersättning utanför Vimmerby/Kalmar.

Du når oss via maile:

Skrev telfonnummer, plats samt beskriv hur ert djur försvann.


Quinton ID-Hunden


Quintion är av raserna Cana corsso / Shcäfer blandning på 2,5år. Han har full fart och älskar utmaningar. Nosarbeta är något som passar honom väldigt bra därför tänkte jag varför inte passa på att använda hans otorliga nos för att hjälpa andra. I övrigt är Quintion en väldigt glad kille som älskar allt och alla. 

När ditt djur försvunnit!


Stanna på platsen eller om du inte har möljliget lägg ut en jacka som luktar av dig. Om de t.ex. är en hund som försvinnet roppa inte i panik efter den. Prata istället lungt i den samtalstorn som du brukar använda. Gå absolut inte nära stora vägar eller järnvägar, du riskerar då att sprida din doft vid dessa farliga platser och på så sätt locka dit ditt djur. Ring polisen och anmäl ditt djur försvunnet samt dela på sociala media. Ring in en ID hund om ditt djur inte återvänder. För mer info besök IDhund.se